Maaliskuun toiseksi viimeisellä viikolla Tellan toimitusjohtajan Liina-Maaria Lönnrothin huoli Suomen terveydenhuollon suojaintarvikepulasta kasvoi niin suureksi, että hän tarttui puhelimeen ja soitti puhelun isoisälleen.
Liina-Maarian isoisä Antero Saksa on Tellan edellinen toimitusjohtaja, nyt 91-vuotias ja siten tietenkin viettänyt viime viikot tiukasti kotosalla.
”Kysyin, että mitenkäs paappa on karanteenissa pärjännyt – kuulemma ihan hyvin. Kerroin sitten, että olin ajatellut, että jos Tella alkaisi tehdä suojaimia ja kysyin, miten kauan hän uskoisi yhden maskin valmistamisen kestävän. Saisin siitä vähän osviittaa tuotantonopeuteen.”
Yllätys oli suuri, kun kävikin ilmi, että Tella oli valmistanut suojatarvikkeita sairaaloiden käyttöön jo 1950-60 -luvulla, jolloin tuotteiden jakelijana toimi ruotsalainen sairaalatarviketukku Mölnlycke. Tuotteina oli tuolloin suusuojia, suojatakkeja ja lakkeja. Valmistus loppui Mjölnlycken siirtäessä ostot Puolaan ja myöhemmin Kiinaan.
”Paappa tiesi heti, mistä puhutaan. Sanoi vaan, että älä sitten suojatakkeja lähde valmistamaan, kun niiden viikkaus kestää kauemman kuin ompelu”, Liina-Maaria muistelee hymyssä suin.
”No, nythän me sitten teemme suojalakkien lisäksi myös niitä takkeja. Mutta myös viikkaus on kehitetty nopeaksi!”
”Paapan aika oli sitä aikaa, kun suomalainen tuotanto oli vielä arvossaan.”
Nyt suomalaisen tuotannon palauttaminen onkin yhtäkkiä taas kriittisessä roolissa – ainakin toistaiseksi ja ainakin mitä tulee suojavarusteisiin.
Tuosta isoisän ja tyttärentyttären välisestä maaliskuisesta puhelusta kaikki käynnistyi. Vain noin pari viikkoa kestäneen, valtavan voimanponnistuksen tuloksena Tella on koonnut alihankintayritysten verkoston ja pystyttänyt tuotantolinjat suojalakkien ja suojatakkien valmistamiseksi. Myös kertakäyttöinen suusuoja ja suojahaalari ovat tulossa markkinoille.
Tella on käynnistänyt tuotannon läheisessä yhteistyössä viranomaisten kanssa.
”Olemme olleet yhteydessä sairaanhoitopiireihin, VTT:hen, Huoltovarmuuskeskukseen ja Sosiaali- ja terveysministeriöön. Samoin meitä on neuvonut Suomen Tekstiili & Muoti ry, jonka jäsen Tella on. Keskussairaalat ovat auttaneet meitä tuotekehityksessä sekä myös testanneet tuotteita sen varmistamiseksi, että käytettävyys ja ergonomia vastaavat todellista käyttötarvetta”, Liina-Maaria kertoo.
Materiaalien saatavuuden varmistamiseksi Tella on tehnyt tiivistä kehitystyötä kotimaisten tehtaiden kanssa. Osassa tuotteista koko tuotantoketju materiaalin valmistamisesta alkaen on suunniteltu palvelemaan tämän tilanteen tarpeita.
Kaikki valmistetut tuotteet tulevat julkisen sektorin käyttöön.
”Ajattelin ensin, että meidän tuotteemme menisivät esimerkiksi siivoojille. Mutta nyt näyttää kuitenkin siltä, että tarve siellä terveydenhuollon puolella on niin kriittinen, että kaikki tuotteet viedään suoraan sairaanhoitopiireille.”
Tellan suojatakit ja -lakit valmistaa kurikkalaisista ja muista eteläpohjalaisista toimijoista koostuva alihankkijaverkosto. Siinä on mukana Tellan koko alkuperäinen kokoonpano sekä tätä tarkoitusta varten kootut, uudet alihankkijat. Tuotantoketjut on suunniteltu järkeviksi ja yksinkertaisiksi, jotta suojatarvikkeet saadaan nopeasti käyttöön ja tuotantoketjujen aiheuttamien ihmiskontaktien määrä olisi mahdollisimman pieni.
Vastuullisuus on ollut aina Tellan toiminnan syvää ydintä. Se ei ole kokoelma yksittäisiä toimia, vaan läpileikkaava ajattelutapa, jonka pohjalta yrityksen toiminta on rakentunut. Viime vuosina Tella on keskittynyt päivittämään lakkibrändiään, suuntanut katsettaan ulkomaille ja tehostanut jo olemassa olevasta vastuullisuudestaan viestimistä.
”Kaikki lakkimme on suomessa valmistettuja. Materiaalit hankitaan niin läheltä ja ekologisina kuin mahdollista. Kaikessa huomioimme ympäristön leikkuujätteen hyötykäyttämisestä vesivastuullisuuteen”, Liina-Maaria luettelee.
Kun uusi koronavirus sitten rantautui Suomeen ja tieto terveydenhuollon varustepulasta tuli julki, Liina-Maarialle oli täysin selvää, että nyt oli aika tehdä radikaaleja liikkeitä.
”Tässä nyt nousee esiin tämä meidän vastuullisuusarvo. Tilanne oli se, että Tellalla oli tässä vaikeassa tilanteessa tarvittavaa osaamista. Tietenkin meidän täytyi toimia ja tarjota tätä osaamistamme sinne, missä sitä kriittisimmin tarvitaan.”
Osana tätä vastuullisuutta Tellan missio on aina ollut pitää yllä kotimaista tuotantoa ja käsityöosaamista. Tästä syystä yritys ei ole monien muiden tavoin siirtänyt tuotantoaan ulkomaille.
”Tässä yllättävässä tilanteessa missiostamme on ollut suuri hyöty, sillä se mahdollistaa osaamisen myös suojainten valmistamisessa. Samalla voimme osoittaa, että kotimaisen tuotannon ja taitojen ylläpitäminen todellakin on tärkeä asia. Tämän kriisin aikana suomalainen tekstiili- ja vaateteollisuuden osaaminen on noussut uudelleen arvoonsa.”
Näiden ajatusten voimalla Tellan väki sitten puski eteenpäin ja ympäripyöreitä päiviä työskennellen onnistui pystyttämään tuotantolinjat ja käynnistämään tuotannon ennätysajassa.
Liina-Maaria kertoo, että kaikki Tellan lakkien ompelijat ovat täydellä sydämellä mukana tässä laajennetussa tiimissä, joka suojavarusteita tuottaa.
”Kaikki me koemme, että erityisesti nyt työllämme on suuri merkitys. Vaikka tämä tilanne kaikkiaan onkin vaikea ja varmastikin meitä kaikkia enemmän tai vähemmän pelottava, niin itsestämme ja toisistamme huolehtimalla me suomalaiset pääsemme kyllä tästä eteenpäin.”
Lisätietoja:
Hanna Veltheim
Viestintäjohtaja
+358 41 318 8121
You must be logged in to post a comment.
Suomalaisen suojatarviketuotannon hyvää tekevä vaikutus – Tella.fi